Monday, December 31, 2012

I tak jumpa doktor lagi.

I don't know when I should actually take a one day leave for my first scan. Dekat mana pun tak plan lagi. I don't know whether my husband can accompany me. If he could, I don't know how we should act. Should we be cool, or embarassingly excited first-time parents, would my husband say the strangest things to the doctor, or would I be crying to listen to my baby's heartbeat? Right now, I do talk to my baby sometimes, but it feels like it's imaginary, but I am sure it would be a whole different feeling once I know my baby is so alive inside of me.

I am buying a new a facial product. The most expensive I have tried so far. If it worked, I wouldn't know whether it's the product or it's the hormone. I would be happy either way, haha, hopefully it will work lah. I don't have perfect skin, malah nak near perfect pun jauh sekali, malah muka I bertompok-tompok dan berlubang-lubang, berkedut kedut dan ber eye bag besar, but I tak adalah sampai tak ada keyakinan nak menghadapi hari hari mendatang kan. I know some people would go depressed if they had my skin, I am glad I am comfortable with it. Terlalu comfortable sampai suka picit picit jerawat. Tapi tetap syukur lah sebab at least masih berkulit.

I am so tempted to shop. Banyak sale kan sekarang ni. But my Internet ni lembab, tak tau lah sebab hujan ke atau sebab service provider yang hampeh. But come to think of it, if I were to shop with my current size, I will definitely get bigger soon and I don't know whether I can return to my normal size post delivery. What if I can't, OMG, nanti bazir je baju-baju baru kan....Pasrah je lah dengan baju lama...

Did I ever tell you about my husband's obsession dengan designer shoes? Okay, tak adalah obsess, but he has huge interest it them. Anyway, one of the shoes macam rosak tapak. So I told him to bring them back to the store to fix them. Apa guna beli mahal-mahal kan? Husband I ni pun satu, tau beli mahal-mahal, tapi bila nak pakai sayang. Jaga kasut macam jaga anak kucing. Sayang sangat...Tak boleh lah kotor sikit, siap massage bagai dengan leather cream lah, etc etc. Baik tak payah kan...

Anyway, when I suggested that he bring back the shoes to the store, dengan selambanye he said, "Hey, mana ada orang buat macam tu...Kalau rosak, dahlah..."

Oh, as the Financial Minister of this family, I refused to accept that. So, what's the point of spending so much money on a pair of shoes? I pun Google lah...Then, I stumbled upon a thread, one of the forum members said this lebih kurang, "Designer shoes don't mean quality shoes. They are fashion shoes. Once they are worn out, they are meant to be thrown away. It's time for you to buy a new pair, not meant to be passed down for generations."

Me: WHATTTTT!!!

Habis tu, selama ni...??? Rupanya semua kasut kasut designer tu tiada nilai melainkan a fashion statement? WTF!

No more, no more!

Except for handbags (for me)! Haha. Sebab handbags lain cerita...Handbags definitely boleh turun temurun, lagipun handbag kalau rosak you can always bring them back to the store and try to fix them, with or without fee, tak pun, you bawak je pegi spa for handbags tu...

After so many years of living, only now I found out that shoes are not good investment. Patutlah I tak minat kasut mahal kan...Tetap duduk di kaki dan dibawa masuk toilet juga akhirnya...

It's better to spend on watches, or cars, or properties.

Before I end this post, here's a reminder to myself, a conversation with my boss:

Boss: Kerja untuk apa?
Staff: Nak duit.
Boss: Kalau kerja untuk duit, dapatlah duit. Sekarang mana ada orang nak kerja sebab dia suka kan...Contohnya doktor, awak rasa ada doktor nak kerja sebab nak merawat pesakit?
Me: Ada...
Boss: Tapi kalau dia tak dapat gaji, mesti dia mogok kan? Kalau gaji tak cukup pun dah kecoh...

Boss: Abu Bakar merupakan seorang khalifah. Perdana Menteri lah kiranya. Tapi dia tak ada harta pun. Sebelum dia meninggal dunia, dia panggil Aisyah. Dia cakap pada Aisyah, "Aku tiada harta untuk ditinggalkan pada mu, melainkan tiga benda
- seekor unta
- sehelai tikar (ala-ala tikar mengkuang kot)
- dan sepersalinan pakaian sembahyang

Boss: Kerja yang paling besar tanggungjawab ialah menjadi pemimpin negara. Perdana Menteri. Mungkin juga kerja yang paling banyak dosa.
Staff: Kenapa?
Boss: Waktu zaman Omar Al-Khattab dulu, dia sangat takut kalau ada orang complaint. Satu hari, ada unta jatuh, dia menangis sebab takut mendapat balasan Allah. Awak tahu kenapa?
Us: Kenapa?
Boss: Sebab dia takut unta tu jatuh disebabkan dia tak buat jalan tu betul-betul. Sebab itu dah tanggungjawab dia.
Cuba bayangkan kalau sekarang ni, awak tengah naik motor, lepas tu awak jatuh motor sebab terlanggar lubang. Awak rasa awak nak saman kerajaan tak? Padahal jalan tu kerajaan yang buat. Dan kerajaan tu dipimpin oleh Perdana Menteri. Sepatutnya salah Perdana Menteri tu lah punca awak jatuh, sebab dia tak betulkan jalanraya. Itu tanggungjawab dia.
Kecuali kalau Perdana Menteri tu dah berusaha bersungguh-sungguh, tinggal tawakkal je, dah habis cara dah elak, dan dengan kudrat yang dia ada, dia tak dapat nak elak masalah tu. Maka itu mungkin dimaafkan.
Tapi sekarang ramai orang nak jadi Perdana Menteri. Tak takut pun...

Boss: Masa Omar jadi pemimpin, dia miskin. Sampailah anak dia menangis sebab miskin sangat.
Omar kesian tengok anak dia, lalu Omar pun berhajat nak minta kepada Baitul Maal, nak pinjam duit, nak beli baju baru untuk anak dia.
Dia pergi ke Baitul Maal, Omar cakaplah dia nak pinjam duit.
Orang Baitul Maal pun cakap, "Boleh. Tapi bila kamu boleh pulangkan duit ini?"
Omar cakap, "Aku pulangkan esok."
Orang Baitul Maal cakap, "Boleh. Tapi adakah kamu yakin kamu masih hidup esok?"
Terus Omar tak jadi pinjam duit. Dia takut. Biarlah anak dia pakai baju buruk. Sebab mati itu pasti dan bila-bila masa pun kita boleh mati, kita tak tahu.
Orang zaman sekarang banyak berrhutang, dan tak takut kalau dia tak dapat langsaikan hutang tu.

The end.
Okay, cukuplah muhasabah untuk hari ni! Boss I memang alim pun, bagus jugaklah dia boleh dakwah sikit pada I ni.

2 comments:

Superwomanwannabe said...

tahniah ectopy! enjoy every moment, every feeling, dont let anyone tell you it's dumb ke apa ke..adn the one thing is, every pregnancy is different so take advice given with a pinch of salt..but make sure you do not take any aspirin and assam yang ada sacchrine ok -- its bad for baby!

tapi i remember the last pregnancy i had..mak kau nak tidooor je kerja....penat smacam! maybe cause I was over 30? tak taulah. and i went through not liking people, or food as well.

good luck for the months ahead!

cacah said...

I rasa emotion masa g jumpa doctor the first time as pregnant parent memang extraordinary kut. Tak macam yang dirancang; soalan atau doubts akan keluar macam tu je. Excited kut. Not that I ada pengalaman. Hee. Best of luck dear. :)