Saturday, January 8, 2011

Pertamanya, saya tidak dapat memahami orang-orang picisan yang berlagak hebat semata-mata mereka bekerja untuk orang hebat, lalu secara tidak langsung, mereka mengenali orang-orang hebat, padahal diri sendiri seorang rakyat jelata yang biasa-biasa sahaja.

"Enjoying the power," as one of my friends put it.

Saya juga tidak memahami orang-orang hebat yang melayan permintaan 'ridiculous' orang-orang yang kurang hebat. Mungkin mereka menjalankan tanggungjawab 'berjiwa rakyat' agaknya.

Natijahnya, rakyat picisan yang tidak mempunyai apa-apa tapi perasan hebat, mulalah naik kepala kerana mendapat layanan istimewa.

Ini tidak adil!

1) Semua orang berhak mendapat layanan sama rata. Miskin atau kaya, sama saja! Itu prinsip saya! Walaupun anda cakap anda adalah rakan baik kepada sekian sekian, ada aku kisah?

2) To begin with, you are not even that great. Setakat pernah berkhidmat untuk sekian sekian, hebat sangat ke? Entah-entah, you pun pernah berkhidmat untuk bapak aku! Kawan-kawan I tu siap ada pertalian darah secara terus (direct) dengan Tan Sri, Dato', Sultan, tapi tak kecoh pun. You don't know because we don't tell. If you knew, you'd be ashamed.

3) Hah, orang-orang atasan ni pun suka melayan orang-orang yang buat kecoh tak tentu pasal semata-mata takut isu tersebut sampai ke peringkat antarabangsa agaknya. Kalau ikut sabda Nabi, baginda cakap lebih kurang macam ni lah maksudnya, "Jangan berdebat dengan orang bodoh."
Tahu kenapa? Sebab, perbuatan berdebat, atau dalam konteks sekarang ini, melayan orang bodoh, bukan sahaja perbuatan yang membuang masa, malah kita pun boleh tertarik jadi bodoh sekali.
Orang bodoh takkan menerima pendapat orang lain. Orang bodoh suka memutar belit. Orang bodoh tidak akan faham perbualan intelek. Orang bodoh adalah bodoh pemikiran dan bodoh sikap. Jikalau hendak berbahas dengan orang bodoh, we have to lower our intellectual to their level. So, do you want to associate yourself with stupid people?



My staff said, "Eh, dia tu nampak educated juga. Cakap English!"

I said, "Akak, setakat cakap English tu, driver taxi pun pandai cakap...Tak apa, nanti Tuhan balas...Satu hari nanti dia akan rasa apa yang kita rasa..."

What makes me stay grounded is when my staff said this: Kalau dia tak rasa pun, mak ayah dia, anak-anak dia akan rasa. Akak dah lama dah kerja, dah banyak kali akak tengok. Percayalah, Tuhan balas sekejap je, kalau tidak pada dia, pada kaum keluarga dia.

That was the drama last week.






Yesterday, I was under pressure to finish work. I was trying my best to do it all, while my boss just stood there watching and said, "What is it taking you so long?"

Sangat marah!

My other staff, an elderly, could have been as old as my aunt, sat down and said this, "Kenapalah awak pilih kerja ni? Kita kena pilih kerja yang buat kita happy."

Off she continued her lecture on how we must take care of our parents, how she took care of her paralysed father-in-law for 10 years without any health complications, how she was able to go on holidays with a stroke patient, how successful her children are and how proud her husband would have been if he was still alive to see them.

And I broke down.

So I said, "Sorry, kak, saya sedih sebab ayah saya baru meninggal."

My colleague saw, asked what happened, I told him, "Nothing, I was just reminded about my father."

Later on, I excused myself to the toilet and gathered my courage to face the day.

6 comments:

Anonymous said...

Takziah..Semoga rohnya ditempatkan disisi orang yg beriman..

(Eh, bukan ke your parents just went back from Haj?)

weed something out said...

Takziah.

Mak Piah said...

1) dont wrestle with pig. u both get dirty and the pig loves it.

2)
Turut berduka cita, yang sabar dan ikhlas ya Ectopy.

x MP

a_Jay said...

Takziah.be strong and redha. it is easier said than done but we hv to endure it.

[i lost mine too..hari ni genap 21 hari..i tak rapat dgn arwah abah tapi skrg tiap kali teringat kat dia, mesti nangis...rasa rindu sgt..

i hv followed this blog since 2007, i know how much u love him!!!

Anonymous said...

awak, takziah. moga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman...hugs!

-lin-

Madam Tai Tai No More said...

Hi, I'm so sorry to read about your dad's passing. Innalillahi inahi rajiun. Semoga arwah ditempatkan bersama orang-orang beriman.